צילום: סוכנות גיני, ארכיון הצילומים של קק"ל

סדר ט"ו בשבט - פעילות חובה לילדים ונוער

מתפילת הנוטעים בארץ ישראל ועד "השקדייה פורחת" – סדר 'ט"ו בשבט' של קק"ל הוא פעילות חובה לילדים ונוער במהלך 'ראש השנה לאילנות', דרכה ניתן ללמוד על החג המיוחד. איך זה קרה השנה? הנה כל הפרטים

בשיתוף קרן קימת לישראל
אביב בצון | mako | פורסם 10:23 20.01.21 

בדיוק כפי שבפסח אנו למדים על ההיסטוריה של בני ישראל במצרים דרך קריאת ההגדה, כך גם בט"ו בשבט אפשר ללמוד על הטבע, על הפירות שאנחנו אוכלים ועל חשיבותו ומנהגיו של חג האילנות.

פעילות 'סדר ט"ו בשבט" של קק"ל מתאימה לכולם, ובמסגרתה קוראים מ'הגדה' מיוחדת, מבצעים את מנהגי החג, לומדים ומברכים על המזון שניתן לנו מהטבע ושרים שירי ארץ ישראל.

סדר ט"ו בשבט במעגל

בעקבות מגבלות הקורונה והסגר, לא ניתן יהיה לחגוג את חג ט"ו בשבט בדרך המסורתית של יציאה המונית לנטיעות, ולכן יזמו בקק"ל את 'סדר ט"ו בשבט' האלטרנטיבי, שיאפשר לילדים ונוער בכל רחבי הארץ לקיים את מצוות החג בצורה מהנה וחווייתית, במסגרת תנועת הנוער, הכיתה או המשפחה.

צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק״ל

לשם כך הכינו בקק"ל הגדה אלטרנטיבית הכוללת ברכות, הסברים ושירים, כרטיסיות הפעלה למדריכים, מורים והורים, שירון הכולל שירי ארץ ישראל היפה עם מילים ואקורדים (עבור אלו שאוהבים לנגן ולשיר) ואפילו 'צלחת סדר' להדפסה.

"ואני ראיתי ברוש"

הסדר מתחיל בהסבר על מקורו של החג ומצוותיו וממשיך עם מנהגים, ברכות וכמובן, אכילת פירות יבשים, כשבאמצע שזורים מיטב שירי ארץ ישראל היפה הקשורים לחג, דוגמת "על כל אלה" של נעמי שמר, "נוף ילדות" של שלמה ארצי ו"ברוש" של אהוד מנור. בדומה לסדר פסח, גם את סדר ט"ו בשבט יש לקרוא בתורות, אחד אחרי השני, כאשר על כל משתתף לקרוא בקול רם ולספר על החג.

צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק״ל

הסדר אורך כשעה וחצי של פעילות מהנה וחברתית הכוללת הקראת טקסטים, שירה והפעלה. אפשר לערוך אותו באמצעות אפליקציית זום או בישיבה במעגל בחיק הטבע בהתאם להנחיות.

צילום: אנצ׳ו גוש ג׳יני, ארכיון הצילומים של קק״ל

רוצים גם להצטרף לסדר? היכנסו