טיפול שורש: ככה מלמדים ילדים לאהוב מתמטיקה

שתי משאיות יצאו מתל אביב ובאר שבע באותו הזמן בדיוק. עד שהן יגיעו, התלמיד עלול להירדם. אבל יש גם דרך אחרת - אפילו אם הפיתרון הוא אחד. הנה כמה רעיונות על האופן שבו אפשר להפוך את המתמטיקה ואפילו ברמת 5 יחידות למקצוע מבוקש, מרתק, ובעיקר - בעל פוטנציאל אדיר להצלחה בעתיד

בשיתוף עמותת רואים רחוק
יוסי שוהם | | פורסם 18:11 08.03.16 

חן ישראלי, חונך מתמטיקה מנוסה, לימד עשרות תלמידים בכל הארץ ויש לו כמה תובנות. "התשובות של אלה שאינם אוהבים ללמוד מתמטיקה נעות בעיקר בין "פשוט לא מתחבר למקצוע, לא יודע להסביר למה", לבין "מלמדים אותנו סתם דברים שלא נצטרך אחר כך בחיים, כי רק מתמטיקאים צריכים לדעת את הדברים האלה".

כדי לנסות להסביר להם שמדובר במקצוע חשוב, הוא מראה להם במהלך השיעור סרטונים על האופן שבו המתמטיקה משתלבת במגוון תחומי קריירה וחיים, כמו למשל יצירת סרטוני אנימציה בהוליווד. "לפעמים צריך להסביר לתלמידים שבעולם האמיתי משוואות לא "נופלות מהשמיים", ולכן גם בעיות מילוליות, שדורשות את הבנת הבעיה ותרגום הנתונים לשפה מתמטית, חשובות לעולם האמיתי", הוא מסכם.

למרות התדמית לפיה מתמטיקאים הם אנשים חכמים יותר מכל השאר, מסתבר שחלק גדול מההצלחה במתמטיקה קשורה דווקא להתמדה. ככה שגם אם במשפחה שלכם לא זורמים גנים רחוקים של איינשטיין, בהחלט תוכלו להתמודד עם מה שהמקצוע יאתגר אתכם בו. מחקר שנעשה בשנים האחרונות בבית ספר תיכון בגרמניה, הצביע על כך שלא חייבים להיות חכמים כדי להצליח במתמטיקה. למרות שלתלמידים עם ה-IQ הגבוה יותר היו ציונים טובים יותר, לאורך זמן אלו שהייתה להם מוטיבציה וכוח רצון, הצליחו בגדול.

ואם להיות פרקטיים, מתמטיקה זה משהו שהילדים שלכם חייבים לדעת כדי להצליח בבחינת הבגרות, להתקדם למדעי המחשב ואולי בסוף הדרך גם לקטוף איזה פרס נובל קטן. ואגב, נכון ש-3 יחידות זה הרבה יותר קל אבל היי, עם 5 יחידות אתם יכולים להשיג כל כך הרבה בעתיד, דרך כל מיני דלתות שייפתחו בפניכם כמעט מיד. אבל איך יוצרים מוטיבציה אצל הילדים ללמוד מתמטיקה ועוד ליהנות מזה? זהו, שיש לנו כמה רעיונות.

בגיל 21 תגיע לירח

מאחורי כל אנטר במחשב, קליק בסמארטפון או פילטר באינסטגרם, מסתתר מפתח שהיה חייב ללמוד הרבה מאוד מתמטיקה, רצוי 5 יחידות (ועבד 18 שעות ביממה לפחות). יותר מזה, מתמטיקה נוגעת בהרבה מאוד תחומים. אי אפשר ללמוד מדעי המחשב בלי לדעת אלגברה, גיאומטריה היא חובה למי שמתעסק באופטיקה, סטטיסטיקה והסתברות היא הבסיס של חברות הביטוח, מחקר רפואי ועוד הרבה מאוד מקצועות. האמת היא שבשביל לפתח אפליקציה ולמכור אותה במיליונים אין צורך להיות בעלי תואר שלישי במתמטיקה - אבל המתמטיקה עוזרת מאוד לתהליך ובעיקר להבנה של האופן בו האפליקציה עובדת.

הנה קצת חומר למחשבה: כל עולם המחשבים בנוי על עקרונות מתמטיים - החל מאלגוריתמים ועד לקודים מסובכים - מחשב מדבר רק בשפה של מספרים. כדי להיות באמת טובים ולהצליח, חייבים לדעת את שפת המספרים ולכו תדעו לאן המחשבים יביאו אותנו בעתיד. אם תדברו עם הילדים על זה שהשקעה ב-5 יחידות מתמטיקה תעזור להם בעתיד גם במגוון התחומים הללו, תוכלו ליצור אצלם מוטיבציה.

לומדים אחרת

מתמטיקה יכולה להיות "משעממת" - אבל רק אם הופכים אותה לכזו. אם הייתם מחליפים את המשאיות בשתי מכוניות למבורגיני שחורות ונוצצות, אף אחד לא היה נרדם בשיעור, ולו רק מהאדרנלין. כשלומדים על נפח של כדור, אפשר להביא לשיעור את הביצועים של כריסטיאנו רונאלדו או אפילו סטף קרי, וכשלומדים על סטטיסטיקה, אפשר לבדוק כמה אחוז מהחברים בפייסבוק הם באמת כאלו, מה ההסתברות שהילדים יפתחו סרטון בווטסאפ שאמא שלחה, או פשוט לענות יחד על הפלייבאז האחרון שעלה באתר האהוב. 

המתמטיקאי שנחשב לגדול ביותר בכל הזמנים היה ארכימדס היווני - ובהחלט מדובר בשובב לא קטן. בזמן שהוא לא פתר תרגילים בחול, הוא המציא כמה דברים שונים ומשונים, וגם השתמש במראות ענקיות כדי לשרוף ספינות רחוקות בים. בכלל, מאחורי כל מתמטיקאי גאון מסתתר סיפור מעניין, מה שמוכיח שהמתמטיקה יכולה להיות משהו שאפשר גם לדבר עליו.

מתמטיקה? יש סרט כזה

מכירים את ויל האנטינג, ההוא מהסרט (עם השם המקורי) סיפורו של ויל האנטינג? או את הגאון הסכיזופרן מ"נפלאות התבונה"? כל אלו הם סרטים על מתמטיקאים גאונים שהפכו לשוברי קופות. מסתבר שלא צריך להיות באטמן כדי לככב בקולנוע, לפעמים מספיק להיות מישהו שפותר תרגילים על הלוח. אז תכינו בבקשה פופקורן ומחשבון.