יהדות
צילום: יוסי אלוני, באדיבות מגזין נשים

מונופול הכשרות הוא לא עניין כשר

מונופול הכשרות של הרבנות מסב נזק לעסקים, לכיס שלנו ולכשרות עצמה

ח"כ רחל עזריה | באדיבות מגזין נשים | פורסם 15:37 01.02.17 

כבר כמה שנים שאני פועלת בתחום הכשרות. זה התחיל מסיפורים מסמרי שיער ששמעתי על בכירים במועצות הדתיות שמאיימים שייקחו לעסקים את התעודה אם לא ישלמו ב"שחור", על משגיחים שבמשך שנתיים לא הגיעו לעסק ורק דרשו כסף, על משגיח שמתנה את הכשרות לפסח למסעדה ב-500 שקלים ומאיים ש"אם לא יתנו, לא תהיה כשרות" ועל זה שהמשגיחים עצמם לא אוכלים במקומות שבהם הם משגיחים.

לצערנו, אי אפשר לסמוך על הכשרות של הרבנות. יש כאן ערבוב מדאיג של דת עם כסף, תוך ניצול ציני של עסקים, אולמות אירועים, מלונות ומפעלים, במקום שזה יהיה תחום שפועל על פי ערכי היהדות ועל פי החוק. למעשה, בשורה התחתונה, הכשרות גם מוטלת בספק - וזה כבר בלתי נסבל.

מכיוון שכך, הקמנו, קבוצה של דתיים ירושלמים, את "השגחה פרטית" - כשרות קהילתית אורתודוקסית שבראשה עומד הרב אהרון לייבוביץ', רב קהילה בנחלאות וחבר מועצת העיר ירושלים. כשרות שמהווה אלטרנטיבה לכשרות של הרבנות. מדובר בגוף הכשרות הראשון בארץ שמעסיק נשים כמשגיחות. כן, מסתבר שלרבנות יש בעיה גם עם נשים משגיחות. המאבק שלנו העלה את הנושא לשיח הציבורי והיום כבר יש הבנה - הן בכנסת והן ברבנות הראשית לישראל - שמשהו כאן לא עובד ומצריך שינוי מהיסוד.

ויש כאן סיפור נוסף: כפל כשרויות. בדקו רגע כמה כשרויות יש על קפה או סודה. מצאתן יותר מכשרות אחת? זה בדיוק העניין. מחקר של המכון לאסטרטגיה ציונית שהוצג בדיון שיזמתי בוועדת הכלכלה הראה כי מתוך 356 מוצרי מזון שנבדקו, 91 אחוז היו בעלי שתי כשרויות ומעלה. כלומר, הכשרות של הרבנות בישראל איבדה את הרלוונטיות, אבל החוק עדיין מחייב כשרות של הרבנות כדי להעניק למוצר או לעסק מסוים כשרות פרטית.

כתוצאה מכך, אנחנו משלמים יותר מדי עבור כשרות. מחקר של משרד האוצר קובע שהעלות של מונופול הכשרות עומד על 600 מיליון שקל בשנה - זאת, בנוסף לעלות הכשרות עצמה, שעומדת על 2.8 מיליארד שקל בשנה.
עם ישראל מעוניין בכשרות, אבל רוצה לבחור את הכשרות המתאימה לו. הפתרון שאני מציעה במסגרת הצעת החוק שלי, שנכתבה בסיוע תנועת "נאמני תורה ועבודה", הוא פתיחת שוק הכשרות לתחרות. מי שרוצה להחמיר, שייקח כשרות מתאגיד כשרות מחמיר. מי שמעוניין בכשרות בסיסית, שייקח כשרות מתאגיד כשרות בסיסי.

הרבנות הראשית תהפוך, בשיטה זו, לרגולטור שיקבע את כללי הרישיון, כפי שמשרד הבריאות קובע כללים (נוקשים) וקופות החולים מתחרות ביניהם על הלקוחות השונים. המהלך יחזק את השקיפות ויוזיל את עלויות המזון של כולנו. עם ישראל רוצה כשרות אבל כבר לא מוכן לשלם על מונופול.

ח"כ רחל עזריה, 'כולנו', יו"ר ועדת הרפורמות של הכנסת, חברת ועדת הכספים וחוץ ובטחון ויוזמת חוק לפתיחת שוק הכשרות לתחרות.