יהדות
תנו לטבול בשקט
| צילום: נורית יעקבס ינון - "סרטי אלומה", mako יהדות

רוצה לטבול במקווה בלי עיניים זרות? תחתמי ויתור

בג"צ פסק שהרבנות הראשית לא חייבת למנות משגיחה מטעמה שתבדוק כל אשה במקווה. בפועל, הפסיקה לא נאכפת ומי שמתעקשת נאלצת לחתום על טופס מיוחד "כי אין ביטוח". דיון מיוחד מתקיים הבוקר בכנסת

מערכת מאקו יהדות | mako יהדות | פורסם 21:15 04.06.17 

כל אישה תעבור במקווה לפחות פעם אחת בחייה. טקס הטבילה נחשב מיושן ויש כלפיו טענות רבות, רובן מתרכזות ברגע הזה בו את נאלצת לעמוד עירומה לחלוטין מול בלנית הבודקת את גופך בדקדוק. בלנית היא פקחית שאמורה לוודא שאין עלייך שום ציפורן מיותרת/שערה מיותרת/לכלוך מיותר...

נשים רבות חשות מושפלות ברגעים אלו, ואף נוצרה סערה ציבורית לא קטנה על הצורך בבלנית.
בספטמבר האחרון, קבע בג"ץ שיש לאפשר לנשים החפצות בכך, לטבול במקווה, גם ללא השגחת הבלנית. בחוזר שפרסם מנכ"ל משרד הדתות אז נאמר: "יש לכבד את פרטיות הטובלות, האחריות על כשרות הטבילה מוטלת על הטובלות עצמן".

צילום: תמר הירדני

לכאורה, חופש האישה על גופה, חזר למקוואות. מי שרוצה, יכולה לטבול בעצמה ולקחת אחריות מלאה גם על כשרות הטבילה. אך לא אצל כולן.

מכון עיתים VS רבנות ירושלים


במועצה הדתית בירושלים הוחלט כי נשים הנכנסות למקווה ללא השגחת הבלנית יחוייבו לחתום על "כתב ויתור", בו הן מוותרות על תביעה כנגד המועצה הדתית על כל נזק שעלול להיגרם לה בשעה שהיא טובלת בפרטיות.

מכון עיתים, מכון לסיוע והכוונה בשירותי דת בהובלתו של הרב ד"ר שאול פרבר, יוצא כנגד כתב הויתור.
לטענת עו"ד אלעד קפלן מנהל המחלקה המשפטית במכון עיתים, חוקיות הדרישה לחתימה על כתב הויתור, מוטלת בספק גדול, "ספק רב אם בימ"ש יקבל את תוקפו המשפטי של "כתב ויתור" מעין זה, שנוגד את תקנת הציבור נראה שיש כאן ניסיון להרתיע נשים שמבקשות לממש את זכותן לטבול על פי מנהגן ואמונתן."
"אין כאן הבחנה בין נזק שנגרם כתוצאה מהטבילה או כל נזק אחר, שאינו תלוי בנוכחות הבלנית בחדר" הוא מדגיש, "אם אישה חלילה מחליקה כי השאירו סבון על הרצפה, זה לא קשור לנוכחות הבלנית בעת הטבילה".

בנוסף, הצורך לחתום על כתב ויתור זה בשם מלא ובחתימת הטובלת, עלול לסמן ולבודד את הנשים הבוחרות לטבול באופן זה, "אין פגיעה בסיסית יותר בפרטיות הנשים הטובלות", טוען קפלן, "זהו מידע אישי רגיש הנוגע לצנעת חייהן הפרטיים של הנשים הטובלות, ואין לרשות שום סמכות לעשות בו כל שימוש"

טובלת במקווה
צילום: נורית יעקבס ינון - "סרטי אלומה", mako יהדות

בתגובה, טוענת המועצה הדתית, שאחד מתפקידי הבלנית הינו "לא ליצור חווית טבילה חיובית", כהגדרתם. משום שבין יתר תפקידיה על הבלנית לדאוג לבטיחות הטובלות, ולא תוכל לעשות כן אם לא תהיה בחדר הטבילה. על כך, טוען קפלן, "תפקיד זה אינו נמצא במסגרת תפקידיה המוגדרים, כפי שהם מופיעים בחוזר מנכ"ל משנת 2016".

מכון עיתים ועו"ד קפלן, אינם מתרעמים לשווא, אמנם קביעת בית המשפט קיימת ועומדת, אך בחוזר שפרסמה מועצת הדתות בירושלים לאחרונה, נכתב כי "אותן בודדות גורמות סכנה רוחנית לעצמן, ובאותה מידה גם סכנה לגופן ע"י טבילה ללא השגחה"
"זהו נוסח משפיל", אומר קפלן "במיוחד לאחר שעמדת המועצה הדתית בירושלים נדחתה בבית המשפט."

הדיון ביוזמת חה"כ רחל עזריה יתקיים היום בכנסת. כל מי שמעורה בדברים יודע שזה לא הגל האחרון.