יהדות
עלייה של עשרות אחוזים בפנייה לבדיקות גנטיות בקרב הציבור הדתי-לאומי
| צילום: Adam Gault, GettyImages IL

לא סומכים על הנס: יותר ויותר דתיים לאומיים פונים לבדיקות גנטיות

מנתוני 'דור ישרים' ומכון פוע"ה עולה כי בשנים האחרונות ישנה עליה חדה בבדיקות גנטיות בקרב הדתיים הלאומיים ובקרב אנשים ממוצא מזרחי וספרדי, "הכנסת הבדיקות בצבור המזרחי והספרדי יחד עם ההיענות באולפנות והישיבות העלו את מספר הנבדקים באופן דרמטי" אומר הרב בורשטין ממכון פוע"ה

ניסן שטראוכלר | mako יהדות | פורסם 21:47 25.07.17 

אחרי שבמגזר החרדי הפך נושא הבדיקות הגנטיות להכרח ורוב צעירי המגזר עושים את הבדיקה עוד בטרם השידוכים, בשנים האחרונות המגזר הדתי לאומי החל גם כן להשתמש בבדיקות הגנטיות כאשר הסיבות המרכזיות לכך הן הוספת הבדיקות הגנטיות לעדות המזרח ופעילות הסברה בישיבות ואולפנות, וכמובן, ריבוי המקרים היחסי של מקרי הריון שבהם מתגלות בעיות גנטיות בציבור הדתי לאומי. לפי נתוני מכון פוע"ה ומכון הבדיקות הגנטיות 'דור ישרים', בין השנים 2015 ל – 2016 ישנה עלייה של 30% במספר הדתיים הלאומיים שנבדקו, ועלייה מקבילה של כ – 50% בנבדקים ממוצא מזרחי וספרדי (מזרחיים וספרדים מהווים כיום 30% ממעל ל – 25.000 הנבדקים השנתיים).



"ישנם מחקרים המראים שבאופן יחסי, הציבור עם הבעיות הגנטיות הרבות ביותר והחשוף ביותר לבעיות אלו במגזר היהודי הוא הציבור הדתי לאומי. הסיבה לכך היא פשוטה, בעוד חרדים עושים בדיקות גנטיות כהליך טכני עוד לפני השידוך או מייד בתחילת ההיכרות, ובציבור הכללי מוצאים לרוב פתרונות רפואיים מול רופאיהם, הדתיים הלאומיים לא נבדקים מאחר ולא כל קשר מוביל בהכרח לנישואים, וכשהם מגלים שיש בעיות הם כבר נשואים או בהיריון, ואז מתחילות השאלות ההלכתיות לגבי העובר" אומר צבי ווידן, אחראי על מחלקת מחלות מיוחדות ב'דור ישרים' המשתייך להנהלת הארגון, "לשמחתי יש שינוי ואנחנו רואים גם היענות רבה יותר במוסדות חינוך שאיתם אנחנו בקשר מזה זמן וגם פניות של מוסדות דתיים חדשים שרבים מתלמידי הישיבות והאולפנות נבדקים גם הם".

צבי ויידן


אחד מארבעה אשכנזים הוא נשא של מחלה גנטית תורשתית הנבדקת בסל הבדיקות של 'דור ישרים'. גם אצל המזרחיים קיימים לא מעט מוטציות גנטיות הגורמות לבעיות אצל העובר שעשוי להיוולד עם מחלות קשות מאוד. לשם כך מקיימים רבים את הבדיקות הגנטיות עוד לפני כניסה להריון, וזאת כדי לדעת האם יש בעיות תורשתיות שעשויות לפגוע בהרחבת המשפחה. כאשר הנישואים מתבצעים בין אשכנזים למזרחיים, או עם מתגיירים, הסיכוי להעביר לילדים מחלות תורשתיות קטן בגלל השוני בין ההרכבים הגנטיים והקטנת הסיכוי למפגש בין שני נשאים של אותה המוטציה, כאשר מפגש שכזה הוא הכרחי כדי 'להעביר' לעובר את המחלה הגנטית. מדי שנה 180 – 200 זוגות מקבלים תשובה של אי התאמה גנטית וההחלטה אם להמשיך בקשר נתונה לבני הזוג. בסקר שנערך בקרב סטודנטים דתיים וחרדים הודו 60% כי הם ירתעו מבן/בת זוג נשא/ית מחלות תורשתיות גנטיות. בעוד אצל החרדים כאשר תתגלה אי התאמה גנטית לרוב יתבטל השידוך המתוכנן/הטרי, אצל הדתיים הלאומיים ההחלטות שונות ומגוונות יותר, גם מבחינת ההחלטה באם להתחתן וגם בעיתוי הבדיקה שבה בני הזוג עורכים אותה, "אנחנו רואים עלייה של מעל ל – 30% בהגעה של הדתיים לאומיים וזה חשוב מאוד לעשות את הבדיקות הגנטיות לפני החופה בדור ישרים ולאחר מכן לעשות בדיקות משלימות בקופ"ח" אומר הרב מנחם בורשטין, ראש מכון פוע"ה, "כיום ניתן לעשות הפריות ולמנוע העברת מחלות תורשתיות, כך שיש פתרון לעניין, רק חשוב לדעת מראש ועוד לפני החתונה ואז לבני הזוג יש יכולת להחליט מה שנכון להם ומה שהם רוצים לעשות, אבל צריך לדעת האם יש סיכון להולדת ילדים עם מחלות תורשתיות".

הרב מנחם בורשטיין
צילום: יח"צ מכון פוע"ה, mako יהדות


הליך הבדיקה בדור ישרים הוא פשוט, לאחר שהבחור/ה עושים את הבדיקה הגנטית הם מקבלים מספר בלבד, במידה והם רוצים לבדוק התאמה לבן זוגם הפוטנציאלי שני בני הזוג מביאים את המספר ובדור ישרים בודקים האם יש התאמה גנטית או שמא חיבור בעייתי. התשובה שניתנת לבני הזוג הפוטנציאלים היא או כן או לא, ללא פירוט אודות מי נשא של המחלה ומהי, "יש רגישות בנושא אבל עדיין מאוד חשוב להיבדק" אומר הרב בורשטין, "אצל החרדים לאומיים זה כבר נפוץ, עכשיו צריך שהדתיים הלאומיים יעשו גם הם את זה. אנחנו רואים שאפילו במרכזי שידוכים מתחילים לשאול האם האנשים עשו 'דור ישרים' וזה מצוין. ככלל, אנחנו ממליצים לכל אדם לעשות את הבדיקה, ולא משנה אם הוא חילוני, חרדי, חוזר בתשובה, דתי או מסורתי, זו בדיקה חשובה מאוד".