יהדות
צילום: מיכול ירון

חווית יין ירושלמית: מה יש ליקבי הבוטיק להציע?

בתחנה הראשונה בירושלים מתקיים החודש יריד בוטיק יין ארצישראלי ייחודי. הקהל הרחב מוזמן להגיע וליהנות מחוויית יין תרבותית ייחודית של יקבי בוטיק בעיקר מאזור ירושלים והסביבה, בליווי הופעת ג'אז. כתבנו יושי ירון יצא לבדוק מה יש להם להציע וחזר שיכור כלוט

יושי ירון | | פורסם 13:18 23.02.17 

אוטוטו פורים מגיע, אחד החגים היותר צבעוניים, יצירתיים ומגניבים שהיהדות העניקה לנו, וחג שאני באופן אישי מתחבר אליו יותר משנה לשנה, כנראה בגלל שלחגוג אותו כהורה זו חוויה הרבה יותר משמעותית. החל מלשבור את הראש למה הילדים יתחפשו ואיך הם דופקים הופעה בבית כנסת, דרך איך למנוע מהם לחטוף הרעלת סוכר ממשלוחי מנות וכמובן האתגר הכי מורכב מבחינתי - איך להצליח לשתות בסעודה "עד דלא ידע" ולהמשיך לתפקד כאבא ראוי.

בתור ירושלמי מזה כמעט 7 שנים, כמעט בכל שנה אני נהנה מהזכות המפוקפקת לחגוג את פורים פעמיים; פעם ראשונה בקטנה עם המשפחה בעיר המפורזת (קרי רעננה) ופעם אחת בגדולה עם משפחה בהר הזיתים בירושלים, ובכל שנה אני נרתע מהמצווה המאתגרת של להשתכר מיין בלבד, גילוי נאות אני לא מבין גדול ביין ובכלל יותר טיפוס של בירה ווויסקי, אבל כל זה עומד להשתנות...

השנה אני מגיע לפורים, הרבה יותר בוגר והרבה יותר מפוכח בכל הקשור ליין וכיצד ליהנות ממנו בלי להצטער על כך למחרת. זאת הודות לחוויית היין הירושלמית שחוויתי אתמול במתחם התחנה הראשונה בעיר הקודש, בהפקת "כוס של ברכה" ו-"קורקי". 


הרומן של משפחתי עם מתחם התחנה הראשונה הוא עתיק, זה מקום הבילוי המועדף עלינו במיוחד בימי שישי עם שוק איכרים, קבלת שבת מדליקה עם הופעות חיות ואווירה ירושלמית פשוט נהדרת. בתור הורים לשניים שאחת מהם בת 4 חודשים אנחנו לא מרבים לצאת בערבים, אבל הפעם השקענו, התארגנו על בייביסיטר לבשנו צעיפים ומעילים ויצאנו לדייט מאלף ומעלף.

אם במקרה לא שמתם לב, בישראל ישנה סצנת יינות בוטיק מדהימה וכמו בכל תחום, כשהמוח היהודי בוחר להתלבש על משהו - הוא עושה את זה (בד"כ אם לא תמיד) טוב, מאוד טוב. באירוע השתתפו רק יקבי בוטיק, כאלה שמייצרים בשנה בין כמה אלפי לכמה עשרות אלפי בקבוקים בלבד, מה שאומר שכל בקבוק קיבל את מלוא החום והאהבה שניתן להעניק לו וזה בהחלט הורגש, בריח, בטעם, בחוויה ובסיפור שיש לכל יקב.

לא סתם נאמר "יין ישמח לבב אנוש" ו"אין שמחה אלא בבשר ויין". כבר מההתחלה זה הרגיש כמו אירוע נהדר ונעים, אלגנטי אך לא פלצני, רווי ריחות, טעמים, לגימות והכי חשוב עם הרבה כבוד ליין, לתהליכים ולחומרי הגלם האיכותיים שעומדים מאחוריו.

יין זו ציונות

אנו חיים בעידן בו אירוע כזה לא יכול להתבסס על טעימת יין ומכירה במחירים אטרקטיביים בלבד (מה שתמיד נחמד אך ברור מאליו) והחבר'ה מ"התחנה הראשונה" בהחלט פגעו במטרה כשהחליטו לשלב בו תוכן, הופעות חיות וסדנאות ייחודיות. כבר בכניסה הוצבה עמדה שהוקדשה אך ורק לחוש הריח ועליה הוצבו כוסות יין מלאות בתבלינים מגוונים שאנו פוגשים בד"כ על תוויות היין השונות במטרה לעורר את חושינו במפגש עם היין: "ריח הדרים וטעמי שוקולד, שזיף, עץ קלוי" וכו'.

עמדה שהוקדשה אך ורק לחוש הריח
צילום: מיכול ירון


אחת הסדנאות היותר מעניינות הייתה על זיקוק אלכוהול והעבירה אותה הייננית והביו-כימאית רני הולנדר אשר התמחתה בזיקוק אלכוהול בשיטות מסורתיות ומודרניות ובמהלך הסדנא הסבירה והציגה לפנינו כיצד ניתן להפוך יין או כל תרכיז פירות בעל רמת סוכר שהיא (לאחר שעבר התססה ראשונית) לתזקיק אלכוהולי חזק בעל מאפייני טעם וריח ייחודיים לחומר הגלם שנבחר.

במילים אחרות היא הכינה לנו בעשרים דקות תזקיק אלכוהולי שקוף שלימים יכל להפוך לברנדי אם לא הייתי שותה אותו (בעונג רב). כמובן לי בתור חובב מושבע של וויסקי וברנדי זו בהחלט הייתה חוויה מדהימה, אני יודע כיצד מייצרים אותם אבל לראשונה נכחתי בתהליך וזה משהו שלדעתי כל חובב אלכוהול יתלהב ממנו.

כשיצאנו מהסדנא יצא לנו לטעום ולדבר עם כמה מיקבי הבוטיק מהמובחרים בישראל ביניהם יקב "מצודה" בראשות יוסי אייזיקוביץ שהדהים אותנו עם טעימה מה"רזיאל" מקברנה סובניון שלו, יקב "תניא" מעפרה עם בלנד קברנה מרלו מסדרת "אליה" וסיימנו בקברנה סירה קליל אך עוצמתי ומלא טעם וריחות אביב של יקב "יפו".

לשתות יין זה נחמד מאוד, אבל לשתות יין בזמן שגלעד צדוק מיקב רמת נגב, שאביו הוא מחלוצי הייננים בדרום הארץ מסביר איך מהמדבר, מקדש ברנע (מקום שמוכר לי כיישוב בגזרה שתפסתי כחייל) מוציאים יין כל כך טוב, כשעל הבמה לידכם מתנגן לו "knocking on heaven's door" בביצוע איטי ורגוע זו חוויה אחרת לגמרי.

מיין לתזקיק אלכוהולי שקוף בעשרים דקות
צילום: ספי בן הרוש

בעיני החבר'ה האלה כמו כל שאר יקבי הבוטיק שפגשתי באירוע, הם אנשי חזון. להכין יין זו מלאכת כפיים מורכבת שאי אפשר לעשות בה קיצורי דרך. נאמר לי ע"י מנהל שיווק של אחד היקבים שהשתתפו כי ליקב בוטיק לוקח בין 5-10 שנים להתחיל להפוך לרווחי, ולצאת למסע כזה זה לא דבר מובן מאליו.

לתת להם במה כמו שנתנה להם התחנה הראשונה זה הפרגון הכי גדול וזה מבורך, החבר'ה המרתקים שפגשתי עושים יין עם המון אהבה ותשוקה לכך, ויותר מזה הם עושים ציונות. אבל הכי חשוב שאת שניהם הם עושים בהשראה רבה ובהצטיינות יתרה. לנו רק נשאר לפרגן, לשתות, ליהנות ולקוות שהמגמה המבורכת הזו תמשך ותגדל.

פסטיבל יינות בוטיק. כ"ו-כ"ז שבט (22-23.2.17) בין השעות 17:00-24:00. מתחם התחנה הראשונה בירושלים

לפרטים נוספים כנסו לפייסבוק או לאתר התחנה הראשונה: Firststation.co.il