יהדות
רציף 17 – תחנת הרכבת גרונוולד
| צילום: יחסי ציבור, mako יהדות

לא לבד בברלין: האתרים היהודיים שאתם חייבים לעבור דרכם

עשרות אלפי ישראלים נוהרים מדי שנה לעיר ברלין ונהנים מההיצע התרבותי המגוון שיש לבירת גרמניה להציע. לצד מוזיאונים וסצנת אמנות מרשימה, מסיבות וחיי לילה תוססים, אוכל מגוון ועוד, ישנם מספר אתרים עם זיקה יהודית שמומלץ לבקר בהם. אייל אדלמן, זמר לשעבר ב"ווקה פיפל' ומדריך טיולים בברלין, ממליץ על המקומות שלתיירים היהודים בברלין אסור לפספס

ניסן שטראוכלר | mako יהדות | פורסם 02:19 13.07.17 

בשנת 1671 הוקמה הקהילה היהודית בברלין ומאז היא שגשגה עד מלחמת העולם השנייה שבה נרצחו רבים וגם אלמנטים היסטוריים יהודים הושמדו. ועדיין, ההיסטוריה של העם היהודי ממשיכה לבלוט בברלין עד היום. פעולות הנצחה ( כגון השטולפרשטיינה (Stolpersteine) – אבני הנגף המוזהבות הנמצאות על מדרכות בתים לשעבר של יהודים ועליהן רשום שמם של הדיירים לשעבר שגורשו בזמן השואה) שיקום מבנים ועוד, שיחזרו משהו מהתרבות בת מאות השנים של יהודי ברלין, כאשר במקביל חלה התעוררות בקהילה היהודית המקומית. וכך, ברלין הופכת ליעד אטרקטיבי שבו ניתן לחוות את ההיסטוריה היהודית בעיר לצד נגישות למוסדות היהודים שקמו בשנים האחרונות בעיר, אוכל ישראלי, מסעדות כשרות, בתי כנסת וכו'. יחד עם אייל אדלמן, יוצא הרכב האקפלה ׳הווקה פיפל' ומדריך תיירים בברלין מזה מספר שנים, הרכבנו חמישה מהאתרים בהם כל יהודי צריך לבקר בהם בטיול בברלין

1. אנדרטת מחאת הנשים ברוזנשטראסה: Rosenstrasse-Protest

האנדרטה ממוקמת ברוזנשטראסה, בין אלכסנדר פלאץ להאקשר מרקט (דקה וחצי נסיעה ברכבת הקלה מאלכסנדר פלאץ), ברובע היהודי הישן.

בתחילת שנת 1943 רוצה יוזף גבלס, שר התעמולה הנאצית, להכריז על ברלין כעיר 'נקייה מיהודים', כמעין מתנת יום הולדת להיטלר. לשם כך הוא אסף את שארית היהודים שנשארו בעיר לתחנות שונות בברלין, בין השאר, בניין הקהילה היהודית ברוזנשטראסה, ביניהם גם כמה מאות יהודים שהיו נשואים לנשים וגברים גרמנים 'ארים', ותכנן לשלוח אותם למחנות ההשמדה מיד לאחר שיפתור את ההליכים הבירוקרטיים הקשורים לכך.

הנשים האריות שבעליהן היו כלואים במקום החלו להתאסף באופן ספונטני מחוץ לבניין כדי להתקשר עם בעליהן, ודרך החלונות ניתן היה לקיים את הקשר. לאחר מספר ימים אחת הנשים, שרלוט ישראל, הגיעה אל קצין הגסטאפו המקומי והאשימה אותו שהוא 'רוצח', תוך זמן קצר החלה הפגנה רעשנית וקולנית. השמועות על הפגנת ה'ארים' למען היהודים החלו לפרוש כנף, ומתוך החשש ממהלך שיתגלגל לכיוונים לא רצויים מצד השלטון הנאצי, הוחלט לשחרר את מאות הגברים היהודים שהיו נשואים לנשים האריות. רובם ניצלו.

ברוזנשטראסה ניבת אנדרטת זיכרון למעשה מחאת הנשים וגם ספסל שבו ניצבת דמות שבוהה במה שקורה ולא מתערבת, זיכרון לעמדה שנטלו רוב הגרמנים במהלך השואה.

אדלמן: "הביקור באנדרטה זו, מדגיש את התחושה של העוצמה הנשית. וברגע שיודעים את הפרטים הקטנים על האירוע הזה, החוויה עוד יותר מועצמת".

אנדרטת מחאת הנשים ברוזנשטראסה
צילום: יחסי ציבור, mako יהדות

2. בית הקברות בוייסנזה: Jüdischer Friedhof Berlin-Weißensee

ממוקדם בשכונת וייסנזה, 20 דקות מאלכסנדר פלאץ. בית הקברות הוקם בשנת 1880 ומשתרע על פני 400 דונם, מה שהופך אותו לבית הקברות היהודי הגדול באירופה. בית הקברות מוגדר כאתר מוגן על ידי אונסק"ו. מדובר בבית קברות מרשים עם אחוזות קבר גדולות ומרשימות המדגישות את ההשפעה האירופאית נוצרית על בניית הקברים היהודים. כמה מעשירי הקהילה והדמויות הבולטות בה לאורך השנים קבורים בבית קברות זה, שלא נהרס על ידי הגרמנים בתקופת השואה וניזוק רק מעט כתוצאה מהפצצות העיר במהלך שחרורה מהנאצים. החל מהפילוסוף הרמן כהן ועד הצייר הסופר שטפן היים ולסר אורי, החזן לואיס לבנדובסקי ועוד.

אדלמן: "מומלץ להגיע לשם כדי לראות ולחוש בית קברות יהודי, אבל בסגנון נוצרי. הקונפליקט הזה מרתק".

בית הקברות בוייסנזה
צילום: יחסי ציבור, mako יהדות

3. בית הכנסת הגדול החדש - נויה זינאגוגה: Neue Synagoge

ממוקם ברחוב אוראניינבורגר, מרחק כעשר דקות נסיעה בטראם מאלכסנדר פלאץ. בשנת 1866 הוקם בית הכנסת הגדול החדש. 7 שנים לקח לבנות אותו. בית כנסת שנחשב בזמנו מודרני והושפע מבנייה של דתות אחרות. מבפנים הוא הזכיר כנסייה, מבחוץ הוא מזכיר במעט מסגד, והיה בו 3000 מקומות ישיבה. מי שחנך את המקום היה הקאנצלר הראשון אוטו פון ביסמארק. בזמן ליל הבדולח כאשר הנאצים ביקשו לשרוף אותו, שוטר מקומי עצר אותם ממעשה זה בגלל שהמקום הוגדר כאתר היסטורי לאחר חניכתו על ידי פון ביסמארק. הפצצות בעלות הברית השמידו את בית הכנסת אולם שחזור החזית שהסתיימה לפני מספר שנים העמידה מחדש את בית הכנסת שעדיין הרוס חלקית מבפנים. כיפת הזהב המשוחזרת של בית הכנסת נראית ממרחק רב.

אדלמן: "זהו בית כנסת מיוחד מאוד, בעיקר כי הוא לא נראה כמו בית כנסת. בתשלום סמלי, אפשר להיכנס ולראות את התערוכה שנחנכה שם ואף לעלות לכיפות המוזהבות ולהשקיף על האזור מלמעלה".

4. אנדרטת השואה: Denkmal für die ermordeten Juden Europas

ממוקמת מרחק 15 דקות נסיעה מאלכסנדר פלאז, בין מיטה לטירגארטן.

הוקמה על ידי האומן היהודי האמריקאי פיטר אייזנמן, שקיבל את השטח העצום בסך 19 דונם במרכז העיר כדי ליצור מונומנט שיזכיר את השואה למען זיכרון הנספים. אייזנמן נטע 2711 אבנים ויצר את אחד המונומנטים הבולטים בעולם לזיכרון השואה. המקום מוכר לכול וניתן לסייר בין האבנים ואף ללכת לאיבוד בתוך מתחם האבנים בעלות גדלים שונים. הפרשנויות שונות ומגוונות, אבל לא רשמיות. האמן רצה שכל אחד יפרש את האנדרטה בעצמו.

אדלמן: "אחד מהאתרים הכי מיוחדים בברלין, ולא רק ליהודים. ההרגשה שם קצת מבלבלת, כי לכאורה זה אוסף של לבנים גדולות. ברגע שמתחילים להיכנס ביניהן, החוויה מקבלת צורה".

אנדרטת השואה
צילום: יחסי ציבור, mako יהדות

5. רציף 17 – תחנת הרכבת גרונוולד: Grunewald station

החל מ- 18.10.42 מתחילים הגרמנים לשלוח את יהודי ברלין 'מזרחה', הם עושים זאת מתחנה שיחסית מרוחקת ממרכז העיר. גרונוולד היא שכונה עשירה בה התגוררו גם יהודים, ויותר מאוחר, הרבה מהקצינים הנאצים עוברים לגור בה. משם יוצאים קרוב ל – 200 משלוחים של יהודי ברלין לגטאות ומחנות הריכוז, ומשם בהמשך להשמדה. 50.350 יהודי ברלין נשלחו מהתחנה הזאת בהוראת גבלס, והנאצים תיעדו הכל. במקום 3 אנדרטאות כאשר בבולטת מהם ישנן 185 לוחות מתכת על הרציף. על כל לוח כזה מונצחים פרטים של משלוח- יעד, כמות ותאריך. האנדרטה הוקמה בשנת 1998 על ידי ה'דויטשה באן', הרכבת הגרמנית, שיזמו את הקמתה לאחר לחץ תקשורתי על חלקם ותפקידם במכונת ההשמדה הנאצית.  

רציף 17 בברלין
צילום: יחסי ציבור, mako יהדות

אדלמן: "אמנם קצת רחוק ממרכז העיר, אבל האזור עצמו מאוד יפה ועשיר, והאנדרטאות עצמן מרשימות ומרגשות. אפשר להגיע בנסיעה של כמעט 20 דקות מאלכסנדרפאלץ עם רכבת S7. אבל קחו את הזמן, ולפחות אחד מהכיוונים, תעשו עם קו האוטובוס M19 העובר בשכונה היפה ונוסע על אחת השדרות הכי מפורסמות בברלין, הקודאם".

אייל אדלמן
צילום: יחסי ציבור, mako יהדות

אייל אדלמן גר בגרמניה משנת 2010, מוזיקאי, ועוסק בהדרכות פרטיות לתיירים בשנים האחרונות. אייל שם דגש על אופן העברת החומר ההיסטורי ומשלב הרבה הומור ודרמה בהדרכות שלו. גם הנושאים הקשים יותר מקבלים טיפול מיוחד ומועברים בצורה נגישה לכולם. הסיורים של אייל מתאימים במיוחד למשפחות עם ילדים שאומרים שהם לא אוהבים היסטוריה. בקיצור, אין מצב שתיתקעו לבד בברלין. אייל מציע גמישות מלאה בהרכבת הסיור. האתר של אייל אדלמן: www.eyal-metayel.com

מספר הטלפון הישראלי: 03-3748942 | מספר טלפון גרמני (זמין גם בווטסאפ): 4915785111878+